Informatie

Gezinshereniging in België

Heldere uitleg over de voorwaarden, de procedure en de vragen die wij het vaakst krijgen.

Wie kan naar België komen, en onder welke voorwaarden?

Bij gezinshereniging komt een familielid naar België om hier samen te wonen met een gezinslid dat al in België verblijft. Welke voorwaarden gelden, hangt af van twee vragen: wie verblijft er in België (een Belg, een burger van de Europese Unie of iemand met een andere nationaliteit), en wie wil overkomen (een partner, een kind of een ouder)?

De regels staan in de Verblijfswet. Welk artikel voor u geldt:

Artikel 40ter en 40bis Verblijfswet
Het gezinslid in België is Belg (artikel 40ter) of burger van een ander EU-land (artikel 40bis).
Artikel 10 Verblijfswet
Het gezinslid in België is een derdelander: geen Belg en geen EU-burger, maar wel met verblijfsrecht in België.

Hieronder vindt u de basisvoorwaarden per gezinslid dat wil overkomen. Uw eigen situatie kan afwijken; de situatiecheck geeft u een eerste beeld.

1. De partner van een Belg

  • Gehuwd, of geregistreerd partner met bewijs van een duurzame relatie
  • Gehuwd: beiden ouder dan 18 jaar. Geregistreerd partner: ouder dan 21 jaar, of 18 jaar na 1 jaar samenwonen. Voor aanvragen vanaf 18 augustus 2027 moeten beide partners in principe 21 jaar zijn
  • Stabiel, regelmatig en voldoende inkomen (referentiebedrag €2.217,47 netto per maand sinds 1 september 2026)
  • Voldoende huisvesting
  • Ziekteverzekering voor u beiden
  • Retributie van €218

2. Kinderen van het gezinslid in België

  • Minderjarige kinderen van een Belg: geen inkomenseis als enkel minderjarige kinderen overkomen. Kinderen jonger dan 18 betalen geen retributie
  • Kinderen van 18 jaar of ouder van een Belg: mogelijk als ze in het herkomstland van u ten laste zijn (bij een EU-burger pas vanaf 21 jaar). Bij een derdelander enkel voor een meerderjarig kind met een handicap
  • U heeft het ouderlijk gezag nodig. Bij gedeeld gezag: schriftelijke toestemming van de andere ouder
  • Bewijs van huisvesting en ziekteverzekering

3. (Groot)ouders van het gezinslid in België

  • Meerderjarige Belg: geen recht op gezinshereniging met (groot)ouders
  • Vader of moeder van een minderjarig Belgisch kind: wel mogelijk
  • EU-burger die werkt in België: (groot)ouder die ten laste is, kan in aanmerking komen
  • In andere gevallen soms een humanitair visum, zonder automatisch recht

Niet zeker of u voldoet aan de voorwaarden?

Kom ik in aanmerking?